Blog 7: Koppelingen, integraties en andere spannende relaties (#2)

In het eerste deel van het tweeluik over het koppelen van CPQ-software met andere systemen, gingen we in op de koppeling tussen CRM- en ERP-systemen. In dit tweede deel duiken we in de koppelingen waar nog kansen liggen en die uw processen nóg verder kunnen optimaliseren.

Techniek

Maar eerst staan we stil bij een stukje techniek. Zoals ik in de vorige blog al schreef, kan onze configurator communiceren met vrijwel alle moderne alle CRM- en ERP-systemen. Bij sommige systemen ontbreekt een API- of webprotocol, maar dan kan de koppeling altijd wel worden gerealiseerd via een tussendatabase of softwaredevelopmentkit (SDK).

Ook zien we nog steeds (of alweer) verschillende integratieplatformen die door de jaren heen winnen en weer verliezen aan populariteit. Concepten als SOAP en ESB (enterprise service bus) gaan over protocollen of software van een derde partij die de communicatie tussen twee of meer systemen binnen een organisatie kanaliseren. Omdat deze systemen er ‘tussenin’ zitten, noemen we dat middleware. Dit kan de technische communicatie soms net wat makkelijker doen verlopen.

Om de diepgewortelde, maar meestal onnodige zorgen over koppelingen weg te nemen, stellen wij zelf meestal gewoon garanties op. Dan is de kou uit de lucht en kunnen we allemaal weer verder.

CAD-koppeling

Koppelen met CRM- en/of ERP-systemen maakt deel uit van bijna al onze projecten. Maar we koppelen ook vaak met CAD-systemen.

Vaak moeten er voor klantspecifieke onderdelen nieuwe tekeningen worden gemaakt. Dan kunt u natuurlijk een werkinstructie maken voor uw engineer, maar het is vaak veel leuker (en natuurlijk sneller, efficiënter en minder foutgevoelig) om een parametrisch CAD-model aan te sturen met parameters uit de configurator.

Ook hier worden vaak vraagtekens bij gezet, terwijl het juist ontzettend eenvoudig is, zolang u een slimme engineer hebt die parametrische modellen kan maken in het CAD-systeem. Voor de configurator is het berekenen van tientallen of honderden extra waardes geen enkel probleem. En alle CAD-systemen hebben (vaak al in de gratis basisversie) de mogelijkheid om parameterbestanden in te lezen. Zo niet, dan is een deamon-scriptje dat dit wél mogelijk maakt, heel snel gemaakt.

In het verlengde daarvan is het goed om te weten dat de directie en een groot deel van ons team roots hebben in CAD-software. Mocht u dus ergens tegenaan lopen, dan kunnen we u ongetwijfeld verder helpen.

 

CAM-koppeling

Als we het hebben over koppelen van systemen, is het koppelen van CAM-systemen (computer aided manufacturing) ook zeker het overwegen waard. Met andere woorden: het aansturen van CNC-machines. We zien vaak dat bedrijven hier nog wat huiverig voor zijn. Maar als we de bedrijven die gebruikmaken van deze koppeling mogen geloven, heeft dit de toekomst. En daar zijn wij het mee eens!

Ik ben zelf in het trotse bezit van CNC-diploma’s draaien en frezen, dus dit ligt mijn bedrijf nauw aan het hart. Want zou het niet prachtig zijn om voortaan geen tekeningen meer te hoeven maken, maar rechtstreeks uw zaagmachine, waterjet, lasrobot of laser aan te sturen?

Digitaal ondertekenen

Digitaal ondertekenen komt nog niet zo heel vaak voor, maar is wél weer een stap in de verdergaande digitalisering van uw salesproces.

E-commerce

Betaalsystemen, spare parts, afleversystemen, retourzendingen, winkelmandje, crossselling … Zomaar wat e-commerce-functies waarvoor wij liever samenwerkingen opzoeken met de beste partijen in de markt, dan dat we proberen alles zelf te doen. In het kader van die samenwerkingen hebben wij uiteraard hele mooie koppelingen gebouwd. Zo geniet u van het beste van beide werelden!

Bekijk ook de vorige blogs:

Bas Könst 

Directeur Quootz 

Bas Konst

koppelingen-integraties