Merkato kenmerken

CPQ

De Merkato software doet in de basis 3 dingen: Configureren, calculeren en documenteren. Dit noemen we ook wel CPQ (Configure, Price, Quote). :

  • Configureren: het configureren van de behoeften van de klant, hierbij geeft het systeem direct aan wat de mogelijkheden zijn.
  • Calculeren: het volledig automatisch calculeren van de technische en financiële gevolgen van de mogelijkheden.
  • Documenteren: het opstellen van de vervolgdocumenten zoals offertes, verkooporders en productie-informatie.

De software zal dus op basis van de klantbehoeften de (on)mogelijkheden laten zien en zelfs adviezen geven. Nadat het perfecte product aan de klant is gekoppeld zal er een calculatie worden gemaakt over de technische en financiële gevolgen. Daarna zal er een offerte en uiteindelijk een verkooporder worden opgemaakt. Hier staat CPQ dan ook voor.

Interface

De eenvoudige rustige userinterface van Merkato is zeer interactief. De opbouw van het scherm is afhankelijk van diverse factoren zoals gebruiker, land, taal en reeds gemaakte keuzes.

Alles om ervoor te zorgen dat de verkoper de optimale interface heeft die precies laat zien wat hij op dat moment nodig heeft.

Voor verkopers maar ook voor beheerder. Desgewenst kan de userinterface met verduidelijkende plaatjes of tekeningen worden verrijkt, maar standaard is altijd een nette, zakelijke userinterface voorhanden.

Visualisatie

Om uw verkoper of klant van extra informatie te voorzien tijdens configureren kunt u gebruik maken van visualisaties. Afbeeldingen, (al dan niet dynamisch gegenereerd) maken de gebruikerservaring al snel een stuk beter. Wilt u nog verder gaan, dan biedt Merkato de mogelijkheid om het configuratieproces in real-time weer te geven middels 2D of 3D visualisaties.

Deze visuals zijn interactief. Dat wil zeggen dat u doormiddel van muisacties in en op de afbeeldingen het configuratie proces kunt beïnvloeden.

Op het gebied van de userinterface biedt Merkato ontzettend veel mogelijkheden en zijn er eigenlijk geen beperkingen.

Klik hier voor een embedded 3D configurator voorbeeld!

Dealermanagement

Via een systeem dat is gebaseerd op rollen, rechten en vrij in te richten workflows, kunt u als Merkato-gebruiker alle elementen volledig controleren. Het resultaat is een dynamische tool die zich vormt naar uw eigen wensen en toepassingen.  

Voortaan brengt u dankzij ons dealermanagement uw product ook via dealers in het buitenland en op afstand succesvol aan de man, zijn kortingsstructuren, cultuurverschillen en kennisniveaus geen belemmerende factoren meer én heeft u complete controle over de mogelijkheden voor verschillende verkopers of groepen verkopers, dealers/agenten, uw binnendienst en anonieme websitebezoekers.  

Ten slotte is het aanbieden van verschillende valutakoersen in verschillende regio’s en in verschillende talen geen enkel probleem meer, kunnen verschillende agenten voortaan zorgeloos verschillende opties verkopen en behoren ook de zorgen omtrent verschillende gemeenten die verschillende wetgeving hanteren tot het verleden. In ons dealermanagement is dit namelijk allemaal te regelen. 

Managementinfo

Uiteraard heeft u als ondernemer inzicht in alles wat er in het systeem gebeurt. Door wie zijn er aanbiedingen gedaan, wat was daarvan de gemiddelde waarde, welke optie wordt in welke regio het meest gekozen en (bijna) alles wat u daar omheen nog kunt bedenken.

Daarnaast kan een offerte uit meerdere producten bestaan, welke in onderlinge samenhang een systeem vormen. Overkoepelende informatie hoeft uiteraard maar éénmaal ingevuld te worden, en alle subsystemen zullen zich hierop (en op elkaar) aanpassen. Het opzetten van een projectstructuur, of machinelijn kan automatisch gebeuren, op basis van kennisregels en dus ideaal te managen in Merkato

Support

Merkato is zeer eenvoudig in het gebruik. De software zit vol met slimme, op de gebruiker gerichte, features en functies. Het bouwen van modellen gaat op een intuïtieve wijze en vergt géén programmeerkennis. De implementatietijden zijn mede hierdoor verrassend kort.

Tijdens de implementatie staan wij u met raad en daad ter zijde. Uiteraard is er een uitgebreide handleiding voorhanden, welke mede door de gebruikers steeds weer up-to-date wordt gehouden. Daarnaast is er telefonische support, een helpdesk per mail en een ticket systeem voor verbeteringen en klantwensen.

Beheer

Voor templates maar ook voor configuraties is een systeem van versies en statussen standaard. U kunt dus altijd terug naar de oude offerte, precies zoals u die in het verleden heeft uitgebracht. Daarnaast is het eenvoudig om te bouwen, testen en onderhoud te plegen aan templates, terwijl uw verkopers gewoon door kunnen werken.

Wat is er wanneer aangeboden ? En door wie, en tegen welke voorwaarden? Merkato maakt het zoeken, vinden en bewerken van configuraties eenvoudig. Voor het beheer van configuraties, maar ook contracten is er een systeem dat gebaseerd is op rollen, versies en statussen.

Merkato is modulair van opbouw. Naar behoefte kan extra functionaliteit worden ingeschakeld.

Ondersteunende documenten

Ondersteunende informatie zoals specificatiebladen, tekeningen, filmpjes, referenties of voorbeelden kunnen heel eenvoudig in de salesconfigurator geïntegreerd worden.

Deze informatie kan dan middels intelligente, programmeerbare knoppen ter beschikking gesteld worden aan de gebruikers. En al deze informatie is ook weer centraal beheerd. Alles wat u verkopers maar nodig zouden kunnen hebben is met Merkato onmiddellijk, met een druk op de knop en in de juiste taal voorhanden.

Online/offline

Merkato wordt vrijwel altijd via het web gebruikt . Als u webbased werkt hoeft u geen software bij gebruikers of agenten/dealers te installeren en behoort synchroniseren tot het verleden. Bij on-line gebruik heeft iedereen altijd en overal de beschikking over de laatste informatie. Met name bij complexere trajecten, waarbij bijvoorbeeld meerdere partijen samenwerken aan één aanbieding of wanneer de workflow inbreng van meerdere personen/afdelingen vereist kunt u het zich simpelweg niet veroorloven te moeten wachten op E-mails en synchronisaties.

Mocht dit noodzakelijk zijn, kan Merkato uiteraard gewoon op uw laptop of PC geinstalleerd worden.

Koppelingen

Door de open architectuur van Merkato, waarbij gebruik wordt gemaakt van de meest voorkomende en wereldwijd geaccepteerde standaarden is het koppelen van en met Merkato over het algemeen erg eenvoudig. U kunt hierbij denken aan CRM, ERP, CAD en PDM als de meestvoorkomende koppelingen in een business-proces.

Bekijk alle koppelingen

Meertaligheid

U kunt Merkato in zoveel talen gebruiken als u wilt. Het leeuwendeel van de user-interface wordt zelfs automatisch vertaald, zodat het ter beschikking stellen van een anderstalige configurator aan bijvoorbeeld een nieuwe dealer slechts enkele minuten hoeft te duren.

Commerciële teksten en optiebeschrijvingen kunnen niet automatisch vertaald worden. Hiervoor biedt Merkato de mogelijkheid van “translator access”. U geeft hiermee simpelweg uw vertaalbureau toegang tot de beheersomgeving van de teksten.

Implementatie

Merkato is eenvoudig aan te leren. Er is geen enkele programmeerkennis nodig om het systeem in te richten.

Een veelheid aan handige hulpmiddelen maakt het bouwen en onderhouden van het systeem makkelijk. Denk aan tabellen die zichzelf invullen, automatische koppelingen naar producten, Cut & Paste van en naar Excel en nog veel meer op de gebruiker gerichte handigheden. Ons business model is niet gericht op het verkopen van tientallen dagen consultancy of het creëren van een afhankelijkheid. Wij helpen u om zelf uw eigen kennis in het systeem te bouwen. Door onze jarenlange ervaring weten wij waar u tegen aan loopt en komen wij snel en doeltreffend met oplossingen.

Pricing

Het komen tot de kostprijs van een product heeft nogal wat voeten in de aarde. Als een product eenmaal is bedacht en samengesteld, moeten de grondstoffen worden bepaald, moet worden uitgewerkt welke handelingen (arbeid) nodig zijn om tot het daadwerkelijke product te komen én moeten ook de machinekosten én -uren worden meegenomen. Al deze elementen dragen bij aan de uiteindelijke kostprijs.

Voor Merkato zijn complexe pricing-processen geen enkel probleem. Kortingen kunnen worden gegeven per categorie: op arbeid, op inkoop, op opties, etc. Stijgt bijvoorbeeld alleen de prijs van de grondstoffen, dan hoeft dit niet worden doorberekend in de kosten van de productiecapaciteit. Zo kunnen de prijzen op een juiste manier worden beheerst en behoudt u uw concurrentiepositie. In de configurator kan namelijk altijd de wenselijke marge worden ingesteld. Ook kunnen de kortingspercentages tijdens het offreren worden begrensd én er kunnen pre-settings worden ingebouwd, bijvoorbeeld voor kortingsbedragen op klantniveau.

Ten slotte hoeven deze marges maar één keer worden vastgelegd, omdat Merkato data ophaalt uit gekoppelde software. Past u iets aan in uw ERP-systeem? Dan gaat de configurator dus altijd uit van deze actuele/aangepaste data.