Project uitgelicht: Metaflex

De deuren van Metaflex weren alles, maar stonden open voor de inzet van Merkato!

Het in Aalten gevestigde Metaflex is één van de marktleiders in een nichemarkt in de deurenbranche. Metaflex richt zich namelijk op het produceren van luchtdichte deursystemen voor de life science en health care-industrie én voor de foodsector. De deuren voldoen aan alle certificeringen en zijn brandwerend, rookwerend, geluidsdicht, stralingswerend en ga zo maar door. Door de airflow te controleren, is er geen ongewenste influx van buitenaf. Vanuit Nederland en de tweede vestiging in India, worden de deuren wereldwijd afgenomen.

Voor dit klantverhaal mochten we in gesprek met Tom Engbers: managing director Metaflex Doors Europe. Hij was bereid ons meer te vertellen over zijn ervaringen met Merkato.

Juistheid boven snelheid

“In onze branche is snel kunnen offreren niet zozeer van belang. De bouw van bijvoorbeeld een ziekenhuis duurt zo’n tien jaar en niks gebeurt ‘zomaar’. Alle deuren worden op maat gemaakt: we hebben niks op voorraad. Omdat in ieder project één tot drie aanbieders zitten, is juist de correctheid van offertes van groot belang. Vanuit die optiek is het dus belangrijk om de juiste onderhandeling in de juiste offerte om te zetten. Eigenlijk conform het ‘juistheid boven snelheid’-principe”, zo vertelt Tom.

Dit werkt als volgt: wanneer Metaflex in Merkato een offerte opstelt en Metaflex op basis daarvan de opdracht krijgt, dan stuurt de architect alle details en specificaties door. In Merkato kan met deze informatie vervolgens alles exact op maat worden geconfigureerd. Na het inladen van de parameters voor de parametrische 3D-modellen in SolidWorks, worden de juiste tekeningen vrijwel automatisch gegenereerd.

Integraties maken processen efficiënter

Metaflex wilde een nieuwe manier van werken creëren, waarin alle processen werden gelinkt. Daar horen achter de schermen integraties bij tussen Merkato CPQ, het ERP-systeem (Isah), SolidWorks en DriveWorks. Dit zorgt voor efficiëntie, consistentie en eenvoud. Zo is de koppeling met Isah bi-directioneel. Data wordt heen en weer gedeeld, waardoor er tijdens een project duidelijk is welke deuren al in productie zijn en niet meer aangepast kunnen worden. Zoals reeds benoemd, genereert SolidWorks automatisch tekeningen op basis van de ingevoerde parameters en de Driveworks-koppeling zorgt ervoor dat er bij een project van tientallen deuren binnen no time een compleet productiepakket gereed is.

Groei van business zonder groei van mensen

De reden dat Metaflex koos voor Quootz en Merkato, was om groei van business te bewerkstelligen, maar zonder groei van mensen (supportafdeling). Tom: “Het werken met Merkato bevalt fantastisch. Na het afronden van de training kunnen we iedereen met één druk op de knop live zetten. Dankzij de configurator kunnen we in Nederland defensief consolideren, we zijn hier immers al marktleider, en in het buitenland nog verder groeien. Om te voorkomen dat we extra mensen op sales en sales-support moeten blijven aannemen, moesten we werken met global accounts. En dat kan alleen met een configurator. Er zijn inmiddels zelfs partijen aangesloten juist omdát we werken met deze tooling.” Ondertussen kunnen de internationale dealers met de in Merkato geïntegreerde OEM-tooling zelfs in eigen look en feel de Metaflex-deuren verkopen!

Excel vs. Merkato

Omdat het gros van het personeel moest omschakelen van Excel-bestandjes naar Merkato, vergde dit zo nu en dan wat extra tijd. “De dealers moesten zelf ervaren dat Excel-bestandjes de organisatie gewoon veel meer tijd kosten dan het gebruik van de software. Het simpele feit dat de global accounts zaken automatisch kunnen doorzetten, is simpelweg sneller, minder foutgevoelig, etc.”

Voor nieuwe geïnteresseerden is het volgens Tom belangrijk te onthouden dat Merkato niet een opzichzelfstaand hulpmiddel is, maar meer een softwarematige visie. Dit heeft te maken met de doorwerking op bijvoorbeeld het ERP-systeem en de supportafdeling. “Maak er een bedrijfsbreed project van, want het is immers een bedrijfsbreed ‘iets’. De implementatie is meer dan alleen een tool aan de voorkant. De configurator staat helemaal aan het begin van je proces. Het brengt een golfbeweging teweeg en raakt alle bedrijfsprocessen.”

Weten wat Quootz voor u kan betekenen?

Vraag de demo aan Metaflex