'De magie van Merkato'

In 2021 mocht Quootz alweer tien kaarsjes uitblazen! Dat betekent tien jaar aan ervaringen en inzichten en talloze tevreden klanten. Door die ervaring hebben we een goed beeld van de problemen die kunnen spelen op de werkvloer. Het goede nieuws is dat een configurator erg veel soorten problemen kan minimaliseren of zelfs helemaal kan elimineren.

Heering Holland

We nemen u graag mee

Omdat we onze ervaringen graag met u delen, nemen we u mee in enkele veelvoorkomende problemen en in hoe een configurator die kan oplossen. Juist de ervaringen uit eerste hand (praktijkvoorbeelden van onze klanten) zijn zo ontzettend waardevol. Zij vertellen u graag zelf waarom zij hebben gekozen voor de inzet van een configurator en wat deze software hen oplevert.

Personeelstekorten en productieproblemen

Veel bedrijven in Nederland kampen met fikse personeelstekorten. De laatste jaren zijn de bevolkingsdiagrammen vervormd van strakke piramides naar ovalen ui-vormen. Met andere woorden: de vergrijzing neemt toe en er zijn steeds minder werkenden beschikbaar. En rap ook.

Helaas is dit natuurlijk ook merkbaar op de werkvloer en hebben bedrijven te maken met een relatief nieuwe problematiek. Enerzijds is bij het huidige personeel de werkdruk vaak hoog, anderzijds is nieuw personeel ontzettend lastig te vinden (de zogenaamde war for talent) en ten slotte moet al het personeel continu worden opgeleid om langdurige inzetbaarheid te bewerkstelligen.

Gebrek aan personeel leidt helaas ook vaak tot gebrek aan efficiëntie. Orders blijven té lang liggen en de beloofde levertijden worden daardoor niet waargemaakt.

Een configurator kan deze problemen gelukkig tackelen. Omdat alle informatie is beschikbaar wordt gemaakt in de configurator, kan de interne organisatie verder leren aan de hand van de software. Zo is het opleiden van personeel geen tijdrovende of uitdagende taak meer en kan uw personeel zich juist richten op het bedienen van uw klanten om zo de klanttevredenheid te verhogen.

Ook personeelstekorten in de productie leiden tot grote uitdagingen. Omdat orders hier fout aan kúnnen komen, schakelen veel bedrijven iemand in die zich buigt over het controleren en eventueel aanpassen van alle orders. Zo is het zeker dat alleen kloppende orders in productie worden genomen. Maar eerlijk is eerlijk: we snappen heel goed dat u hier uw kostbare personeel helemaal niet op wilt of kunt inzetten.

Met name omdat een configurator deze werkzaamheden nu juist volledig geautomatiseerd kan overnemen.

Klik hier voor uw eigen demo omgeving

Boon Edam over Merkato

Boon Edam kan hierover meepraten. Het bedrijf groeide dusdanig snel, dat het blijven stroomlijnen van het productieproces een uitdaging bleek. Een configurator bleek dé oplossing doordat de meer gestandaardiseerde orders direct in het productieproces kunnen worden opgenomen, in plaats van een lang controleproces te doorlopen met veel betrokkenen. Het productieproces van een groot deel van de orders werd daardoor direct een stuk sneller en de personen die zich bezighielden met de controle kunnen nu elders worden ingezet.

Trage offertes

In veel branches is de concurrentie momenteel moordend. Innovatie en groei hangen direct samen met het werven, behouden of verliezen van relaties. Met andere woorden: door het gebrek aan innovatie en snelheid kunt u al heel snel klanten verliezen aan uw concurrent.

Veel bedrijven geven aan dat hun offerte-aanvragen te lang blijven liggen. Dit is meestal het gevolg van de beruchte personeelstekorten enerzijds en van sterk vertraagde interne processen anderzijds. Interne goedkeuring voor offertes is zo’n pijnpunt: er zijn vaak té veel ‘vinkjes’ nodig van té veel verschillende mensen die niet op de juiste momenten beschikbaar zijn. En dat kost té veel tijd.

De oplossing klinkt misschien simpel – en dat is het in dit geval vaak ook wel. Een configurator kan de doorlooptijd van uw processen namelijk aanzienlijk versnellen. Snellere processen leidt tot sneller offreren, wat leidt tot snellere leveringen. Juíst die snelheid is (samen met de innovatie en juistheid, uiteraard) wat uw bedrijf kan onderscheiden van de concurrent. Een configurator kan uw concurrentiepositie dus een-op-een versterken.

Royal Duyvis over Merkato

Royal Duyvis Wiener ervaart dit uit eerste hand. Deze toonaangevende producent van apparatuur voor cacaoverwerking en chocoladeproductie ontwikkelt de meest innovatieve oplossingen voor hun indrukwekkende, wereldwijde klantbestand. Ze bieden complete machine-oplossingen om van cacaoboon tot product te komen. Sterker nog, aan geen enkele reep chocolade ter wereld is géén machine van Royal Duyvis Wiener te pas gekomen, zo is te lezen. Royal Duyvis Wiener kampte echter met problemen in het offerteproces. Een prachtig voorbeeld van hoe een configurator offerteproblemen die voortvloeiden uit de verschillen in kostprijsstelling, de aanpassingen in voorwaardes en het gebrek aan automatisering, maximaal kan ondervangen.

Foutje, bedankt!

Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Fouten maken is immers menselijk. Dat neemt natuurlijk niet weg dat sommige fouten behoorlijk duur kunnen uitpakken.

 

Vaak zijn bedrijven voor de uiteindelijke uitvoering van hun product of dienst afhankelijk van meerdere externe partijen. Onderaannemers, installateurs, zzp’ers en noem maar op. Hoe meer betrokken schakels, des te meer problemen kunnen ontstaan als gevolg van fouten in de communicatie en dus in het opleveren van projecten. Met faalkosten als gevolg: onnodige kosten die voorkomen hadden kunnen worden als de processen beter geoptimaliseerd waren geweest.

Een kloppende output kan alleen worden gegarandeerd als er geen fouten gemaakt kunnen worden. Voorkomen is immers beter dan genezen. Een configurator bewijst dienst vanuit het hart van de organisatie en ondersteunt alle processen van A tot Z.

Comfoor over Merkato

Comfoor ervaart deze voordelen ook. De inzet van een configurator houdt de gebruiker scherp: “Als je bijvoorbeeld een oortje nodig hebt voor het motorrijden, is het niet handig om een model te kiezen met een handgreepje, want dat trilt tegen je helm. Probeer je die combinatie toch te maken in de configurator, dan komt er direct een waarschuwing die uitlegt waarom je beter een ander model kan kiezen. Is een combinatie echt niet mogelijk, dan kun je deze in het bestelportaal überhaupt niet maken. Je kan dus in feite geen foutieve bestellingen meer plaatsen.”

Wij koppelen met:

Om optimaal te functioneren wordt Merkato vaak gekoppeld met één of meerdere andere systemen bij onze klanten. Dit betreft dan bijvoorbeeld ERP (voor onder meer artikelinformatie), CRM (klantinformatie) en soms CAD (voor een aansprekende visualisatie).

Quootz levert voor vrijwel alle systemen koppelingen. Hiervoor gebruiken wij onze eigen standaard modules. Afhankelijk van de door u gebruikte versie en eventuele specifieke eisen kunnen wij hier vervolgens nog aanvullende aanpassingen aan doen, zodat u gegarandeerd een optimaal werkend proces krijgt.

Merkato voor uw bedrijf

Bent u nieuwsgierig of al benieuwd naar wat onze configurator Merkato uw bedrijf concreet zou kunnen opleveren? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)88 637 5286 of info@quootz.nl. Hopelijk spreken we u binnenkort!

Wilt u zelf het gemak van de configurator ervaren? Dat kan!

Wij laten u graag onze software zien!